Våra noder

Svensk möbel- och inredningsindustri bygger till stora delar på en stark tradition och har sina rötter i södra Sverige. Tillsammans med Danmark och Italien hamnar Sverige i topp som de länder med stark innovation och export inom möbelbranschen. Flera svenska orter har utmärkt sig för sin starka möbel- och inredningsproduktion och detta bygger naturligtvis på en genuin hantverkstradition och en stark företagsutveckling under lång tid. Flera av dessa orter har en betydande roll i Interior Cluster Sweden som huvudintressenter. 


Vaggeryd

Med en stark tradition ända tillbaka till Hagafors stolfabrik, fortsätter våra möbelföretag att göra avtryck både nationellt och internationellt. Möbelbranschen är en betydande del i Vaggeryds kommuns näringsliv och utveckling. Vi är en av Sveriges mest framstående möbeltillverkande kommuner med några av landets mest kända möbelföretag, bland annat Byarums Bruk, Ekdahls Möbler, Molunden, Kinnarps, Swedese, Swedstyle, och Skillingaryds Designcenter. Ett 40-tal möbeltillverkare och underleverantörer står för närmare en tredjedel av industrisysselsättningen i kommunen. Här finns kompetens, yrkeskunnande och unika nätverk.


Tranås

Många hem, kontor och skolor har fått sin inredning från Tranås. Ja, traditionen är genuin. Under lång tid tillverkades här hemmöbler från kända företag som till exempel OH Sjögren, Sundlings med flera. Tranås skolmöbler och EFG, Materia har skapat miljöer för skolor och kontor på många platser. Möbeltraditionen, med sin mer än hundraåriga bakgrund, lever vidare och utvecklas. Idag fortsätter företagen att producera såväl Carl Malmstens möbler som moderna klassiker till offentlig miljö. Företag som Mitab, NC Nordic Care är exempel på varumärken som har Tranås som hemort jämsides med en mängd underleverantörer och designföretag. Tranås vill bidra till en arena för innovation och tillväxt för möbel- och inredningsbranschen. Samarbete och utbyte med andra branscher tror vi kan bidra till intressanta utvecklingsprojekt.


Tibro

Under lång tid ansågs Tibro vara Sveriges möbelcentrum. Ingen annan ort hade så många möbelföretag inom sina gränser. Som hos andra noder så började det med enskilda hantverkare som tillverkade möbler i små verkstäder. Volymerna växte; under 60- och 70-talet hade Tibro nordens största möbeltillverkare, Ulferts, som en viktig arbetsgivare. Wards ateljéer, Svenssons Stolsfabrik, TUA och många, många fler gjorde Tibro känd för sin möbelproduktion. Sedan mitten av 2000-talet är målsättningen klar mellan näringsliv och kommun: Tibro ska bli en innovativ mötesplats för världens inredare. Idag är flera företag, som OFFECCT och SA Möbler, välkända varumärken för en nationell och internationell publik. Genom det målmedvetna samarbetet mellan näringsliv och kommun har den gemensamma mötesplatsen INREDIA blivit verklighet. Inredia är en arena för möten mellan designers, designstuderande, möbelproducenter, arkitekter och andra som arbetar professionellt med möbler och inredning. 


Växjö / Lammhult

Lammhult har för många blivit synonymt med möbler. Lammhults Möbel och Svenssons i Lammhult, det räcker för att man ska tänka möbler. I norra delen av Växjö kommun har orten blivit ett möbelrike. Den första möbelfabriken i Lammhult grundades 1919 av Edvard Karlsson. Innan dessa hade Svenssons startat sin verksamhet strax utanför själva orten. KF var under lång tid en stor möbelproducent. 1940–1970, tillverkades specialiteter som stoppmöbler, bokhyllor, skåp och bord. Idag lever arvet vidare med starka varumärken som Lammhults Möbel, Abstracta, Ljungsåsa, Lammhults snickeri, Möbelspecialen och Norrgavel. Här hittar du även köpmännen Svenssons i Lammhult, Nilssons och Norrgavel som lockar tiotusentals besökare till orten varje år. Designmanagement som skapar designikoner har varit ledord för producenterna i Lammhult oavsett om man är underleverantör eller känt varumärke.


Värnamo

Med Bruno Mathson och Källemo som begrepp i och från Värnamo är kanske rubriken passande. Bruno Mathson blev banbrytande med sin design. Han var bara en av många i Värnamo som hade sin uppväxt och barndom i snickarverkstäderna. I Värnamo kommun fanns Rydaholm, med en kraftfull möbelindustri. Björken, Alnen och Eken var företagsnamn som hörde till möbelproducenter. Inspirerad av 30-talets modernism skapade Bruno Mathson sina designikoner. I samma anda har Källemo sina rötter. Grundaren Sven Lundh har skapat historiska citat som kan kopplas till företagets möbler, till exempel ”En möbel ska tåla ögats slitage”. Idag har Värnamo en självskriven plats i den Svenska möbel- och designgeografin. Förutom de redan nämnda Värnamoföretagen finns Scapa och Lundkvist inredningar i Rydaholm, och Snickar-Per i Hånger. Arvet att forma designers lever vidare med Dan Ihreborn och Stina Sandwall som på olika sätt är knutna till Värnamo. Med landmärket Vandalorum och mötesplatsen Gummifabriken kommer Värnamo att utgöra en viktig arena för möbel och designutveckling i Interior cluster Sweden.