Nyheter

Vinnare på Möbelriksdagen 2020

Vinnare på Möbelriksdagen 2020

Efter en fullspäckad dag har vi avslutade Möbelriksdagens första dag med en fantastisk middag på PM & Vänner. Under kvällen delades sex prieser ut. Grattis de nominerade företagen och kvällens alla vinnare!


Årets Arbetsplats – Stolab
"Historien började 1907 och att verksamheten fortfarande ligger kvar på exakt samma geografiska plats är ingen slump. Där finns närhet till den bästa råvaran, lojala medarbetare och gott om kunskap inom träbearbetning. Affärsidén var glasklar från start: tillverkningen utgick från vad folk behövde och ville ha. Grundtanken har utvecklats under årens lopp och idag samsas rent hantverk med modern, maskinell tillverkning. Alla är delaktiga genom yrkesstolthet, kunskap och kärlek till träet och alla känner ansvar för hela processen – från ursprunglig tanke till levererad produkt.

Genom ett konsekvent agerande i linje med företagets kärnvärden, genom småskalig produktion, hållbar för både människa och miljö, tillverkar de tidlösa möbler i massivt trä i nära samarbete med framstående och hängivna formgivare. 

Företaget har ett fint sortiment, en välorganiserad produktion med stor ordning och reda och inte minst en energisk VD med många bollar i luften, alltid öppen för samverkan. Företaget har växt genom förvärv och därigenom stärkt sin position inom offentlig miljö.

Ett tydligt och långsiktigt engagemang i medarbetarna har skapat attraktionskraft och delaktighet i företagets utvecklingsresa."

 

   


Årets exportsatsning – Blå Station
"Företaget är ett arv. Det startades 1986 med drömmen om att producera sådana möbler som ägaren själv gillade och som han ansåg hade ett berättigande på marknaden. I många år var formspråket starkt förknippat med den runda formen, med björk och rostfritt stål. Idag växer uttrycken, materialen och formerna fram genom samarbete med nya formgivare, nya processer och industrier. Alla inblandade tillför sin kunskap och inspirerar till fortsatt utveckling.

Dagens ägare går ofta sin egen väg vilket genererat ökad export, omsättning och lönsamhet. Företaget syns på mässor runt om i världen: Stockholm, Milano, New York  Warszawa, Köln med flera. Flera produkter har erhållit
nationellt och internationellt erkännande genom utmärkelser och priser."


Årets Underleverantör – Totebo
"Företaget har över 100 års erfarenhet av att arbeta med trä – från det lokala behovet av bultvagnshjul till ett av Sveriges största företag inom sitt område.

Rationell tillverkning är ett hedersbegrepp och investeringar i modern
produktionsutrustning sker hela tiden för att möta konkurrensen på den
internationella marknaden. Personal med rätt kompetens är en förutsättning för att uppnå hög effektivitet och rätt kvalitet. Företaget har specialiserat sig som ett kunskapsföretag för att tillförlitligt och miljövänligt produktionsutveckla, producera, förpacka och distribuera fanerade och pigmenterade planmöbler.

Med ett väl genomfört generationsskifte, ny ägare och med en stor portion småländsk envishet kommer företaget att ha en given plats i svensk möbelindustri under många år framöver."

   

Årets Designpersonligheter – Magnus Elebäck och Chris Martin
"När två designers med olika bakgrund började samarbeta för 20 år sedan, var visionen nytänkande designvarumärken med fokus på samspel mellan produkt och omgivning. Resultatet blev en modern, funktionell och elegant designprofil som uppfyller deras idé och vision in i minsta detalj.

Löftet om kvalitet och funktion fick snabbt gehör hos en designintresserad skara. Efter tio år lanserade duon sitt eget designvarumärke och har tagit fram flera prisbelönta produkter. De finns idag representerade hos ett hundratal återförsäljare, används av berömda arkitekter världen över och bidrar starkt till att sätta svensk design och tillverkning på den internationell kartan!"

 

Årets hederspris – Kurt Tingdahl
"Årets hederspristagare är en entreprenör som grundade sitt företag tillsammans med en kompanjon 1990. När han så småningom lämnade företaget hade det 75 anställda, en försäljning på 180 mkr och utställningslokaler i Stockholm, Göteborg, Tibro, Oslo, Köpenhamn, London, Rotterdam, Düsseldorf och Milano. 

Han har genom åren varit regionens ”starke man”, en drivande personlighet som initierat många gemensamma och värdefulla branschaktiviteter, inte minst inom det lokala näringslivet. 

Han har lång erfarenhet av utmanande förändrings- och utvecklingsprocesser, driven av synen på företag som ett aktivt lagspel och där ledaren visar vägen med tydliga mål och visioner och där alla medarbetare är viktiga var och en för sig. Ett framgångsrikt koncept oavsett bransch."

    


Årets hederspris – Lars Bülow
"Årets hederspristagare etablerade sig 1978, tillsammans med sin kollega och livskamrat, som utställningsarkitekt och möbelformgivare, främst med produkter för offentlig miljö. På uppdrag av Svenska Institutet och Föreningen Svensk Form utformades under de första åren ett antal internationella designutställningar och uppmärksammade hemutställningar. 

Han har därefter startat och med framgång lett andra designmöbelföretag men är numera fristående konsult i design- och inredningsbranschen. Han föreläser om inkluderande
ledarskap och design management. 2018 grundade han tillsammans med sin fru ett
Möbeldesignmuseum i Stockholms Frihamn. 

Hederspristagaren uppmärksammas för sin ambition att vilja bryta mönstret i en manligt dominerad bransch. I höstas arrangerades utställningen Female traces, som lyfte fram kvinnor som upphovspersoner till några av möbelvärldens mest uppmärksammade möbler. Möbeldesignmuseums privata samling representerar över tre hundra formgivare, nordiska och internationella. Bara sextio av dem är kvinnor men vi ser förändringen
komma. I det arbetet är kvällens andra hederspristagare en stor tillgång med sitt hjärta
i branschen, sin kunskap och personlighet."