Nyheter

Succé för designevent i Auktionsverket - innovativ mötesplats sådde viktiga frön för framtiden

Succé för designevent i Auktionsverket - innovativ mötesplats sådde viktiga frön för framtiden

Det blev succé för eventet Inside Swedish Design i Auktionsverket i Stockholm i samband med Stockholm Design Week 2021. Många viktiga frön såddes för framtiden och uppmaningen från såväl bransch som forskning var tydlig - vi måste börja samarbeta mer för att behålla vår unika position som svensk möbelnation.

Att samarbete är ett vinnande koncept visade Interior Cluster Sweden med sitt succéevent Inside Swedish Design tillsammans med Beckmans Designhögskola och Stockholms Auktionsverk den 8-13 februari.

26 svenska möbel- och designföretag visade upp fantastisk svensk, hållbar och unik design i de anrika lokalerna under rubriken “Presence and Innovation”. Och eventet fick stor spridning i media under hela veckan.

Tuffa utmaningar
Auktionsverket på Nybrogatan blev en spännande mötesplats för Sveriges främsta formgivare, branschprofiler och representanter från forskarvärlden. Eventet blev ett viktigt avstamp mot framtiden. För branschen står inför tuffa utmaningar för att behålla sin starka position ute i världen. 

Hur ska svensk möbelindustri möta tuffa krav på hållbarhet och cirkularitet? Hur ska vi kunna använda mer svensk furu i möblerna? Och hur ska vi få bort alla farliga ämnen i våra möbler - det vi inte ser med ögat? Detta var några av många angelägna frågeställningar som sådde viktiga frön till fortsatt dialog.

Och svaret är detsamma oavsett om frågorna ställs till bransch, forskare, arkitekter, träproducenter, formgivare eller grossister - vi måste börja samarbeta mer och bli bättre på att prata med varandra.

Bygga stabila broar
Svensk möbelindustri behöver stabila och innovativa broar för att fortsätta vara i världsklass inom design, forskning och produktion även i framtiden. Samma broar behövs för att svenska möbler ska fortsätta tillverkas i Sverige. Broar mellan forskning och industri, mellan tillverkare och kunder.

Aldrig har väl begreppet “tillsammans är vi starka” varit mer sant och relevant. Varje liten möbelproducent sitter inne på så mycket kunskap, erfarenhet och vilja att föra det svenska möbelarvet vidare till kommande generationer. Men varje enskild producent där ute i landet är samtidigt väldigt ensam och ofta ganska liten.

Hållbar framtid
Vi är stolta över att våra närmare 90 svenska möbel- och inredningsföretag redan är starka tillsammans. Interior Cluster Sweden är den naturliga och viktiga basen för att bygga broar tillsammans med forskningen, formgivning och träindustri. Kunskap som sätts i rörelse är en förutsättning för att tillsammans använda varandras erfarenhet och kompetens när vi presenterar vårt svenska varumärke ute i Europa och världen.

Nu utmanar vi inför en hållbar framtid för svensk möbelindustri. Fröet har såtts i samband med Inside Swedish Design i Stockholm. En öppen dialog och ett ökat samarbete ska förhoppningsvis ge fortsatt och stark växtkraft.

 

Här kan du ta del av samtliga talks från Inside Swedish Design “Presence and Innovation” at Stockholms Auktionsverk

Läs mer om projektet och de deltagande företagen i den digitala foldern.

 

Foto Andy Liffner och Hanna Meijer
Deltagande företag: Abstracta, Albin i Hyssna, Baux, Blå Station, Bolon, Dux, Efg, Fabrikant, Folkform, G.A.D,
Gemla Fabrikers, Green Furniture, Gärsnäs, Johanson Design, Källemo, Lammhults, Mylhta, Nola, Offecct, Ogeborg, STEEL by Göhlin, Stolab, Storängen Design, String Furniture, Zero and Välinge Innovation.