Nyheter

Årets vinnare

Årets vinnare

Under Möbelriksdagens branschmiddag den 10 mars delades priser ut till årets vinnare.
Stor grattis!

Årets arbetsplats - Sibab Interiör
Ett snickeri på landsbygden som skapar inredning till miljöer i framkant. Sibab grundades med ambitionen att göra förstklassiga snickeriarbeten och inredningar och den ambitionen håller än idag.

Processen är viktig; hur människorna mår, vilka material och resurser som används. Sibab vill påverka det de tillverkar och strävar efter att använda mindre råvara och i stället återanvända mer för att komma framåt i den cirkulära omställningen.

Efter en omorganisering, nya ledamöter i styrelsen och ett
utvecklingsprojekt finns nu en tydlig bild av hur de vill jobba. För
att komma framåt i hela organisationen jobbar ledningen nära medarbetarna, tar hänsyn till den samlade kunskapen som finns och ser till att den kommer till sin rätt. För bolagets ledning är det viktigt att medarbetarna upplever att de jobbar på en bra arbetsplats.

 

Årets exportsatsning – Green Furniture Concept
Vi ser Green Furniture Concept sittmöbler på flygplatser och tågstationer världen över. De har levererat liknande lösningar till nästan 50 flygplatser runtom i världen. Många av oss har följt grundaren Johan Behrin under åren. Sett en tydlig profil och bra inställning till hållbarhetsfrågorna. Externa styrelseledamöter och konsulter till hjälp i just exportfrågor har gett en fin tillväxt.

Pandemins effekt på resandet höll dock på att bli ett hårt slag mot bolaget, med företaget lyckades dock behålla en omsättning på cirka 50 miljoner kronor.

Under pandemin har GFC varit offensiva och flyttat fram positionerna med bland annat det prestigefyllda designpriset, Red Dot Award, 2021 för produktserien ASCENT och ett uppdrag för samtliga tågstationer i Schweiz.

 

Årets underleverantör – Carlssons Smide
Företaget har varit i familjens ägo sedan 1920 och har nyligen firat 100 års jubileum. Carlsson Smide anses vara kvalitetsinriktade, nyfikna och pigga på teknisk utveckling.

I början handlade det om byggnadssmide, reparationer och lite möbler, men med åren har det ändrats och idag tillverkas högkvalitativa stommar, underreden och belysning i metall. Den långa traditionen av samverkan med företag och formgivare i kombination med de anställdas skicklighet har gjort att välkända svenska designföretag, med trygghet, tillverkar sina produkter hos “Smen i Bor”.

Med det senaste inom teknologin är maskinparken i Bor välutrustad. De har nyligen investerat i en panelbockningsmaskin, en helautomatiserad rörbockningsmaskin och sist men inte mist pågår digitaliseringsprojektet ”installera nytt affärssystem” vilket visar på viljan av stål och fortsatt utvecklingspotential.

 

Årets Designpersonlighet – Nirvan Richter, Norrgavel
Norrgavel har hela tiden gått sin egen väg och stått upp för sin idé och sitt egna uttryck. Nirvan är en av branschens mest intressanta person, en genuin möbel- och designpersonlighet. Han var pionjär när det gäller kvalitet och långsiktig hållbarhet. Han involverade det i verksamheten långt innan ämnet kom upp till diskussion i branschen och blev en hygienfaktor.

Norrgavel går bra, växer med god lönsamhet och har just genomfört en lyckad generationsväxling som ger Nirvan mer tid att fokusera på design- och kvalitetsutveckling. Nästa generation delar numera på VD-skapet, vilket känns som ett nytänk inom ledarskap.


Årets hederspris 2021 – Jonas Bohlin
En av Sveriges största inredningsarkitekter. Hans examensarbete från Konstfack 1981 fick stor uppmärksamhet, karmstolen ”Concrete” utformad i stål och betong. Stolen skapade en debatt om vad konst är och bör vara. Hederspristagaren anses vara oerhört kompetent, sympatisk, går egna vägar och har hela tiden varit oerhört
respekterad. Det har gått 40 år. Och han har fått ett stort antal priser, stipendier och utmärkelser och har deltagit i utställningar över hela världen.

Hans fantastiska känsla för form och design har lett till flera spännande möbler och belysning. Med en enorm omsorg förfinas varenda liten detalj till perfektion vilket syns i de restauranger han jobbar med. Med en gedigen karriär bakom sig titulerar han sig numera som ”passionär” och prioriterar ofta sin passion för segling och segelbåtar i trä.

 

Årets hederspris 2022 – Kersti Sandin Bülow
I över 40 år har hon arbetat som designer, företagare, utbildare och arbetat för att utveckla en svensk möbelkultur. Kersti är grundare till Möbeldesignmuseum med en privat samling av 900 nordiska och internationella designmöbler.

Efter studier på Konstfack anställdes Kersti Sandin Bülow på Möbelinstitutet, där lades grunden till hennes intresse för kvalitetsfrågor samt forskning inom design och inredningsarkitektur. Tillsammans med en arkitektkollega etablerade Kersti 1978 sin första egna verksamhet. 1992 grundade Sandin & Bülow designmöbelföretaget Materia i Tranås med egen produktion av möbler för offentlig miljö. Företaget blev en betydande aktör på marknaden.

Hederspristagaren har genom åren strategiskt engagerat sig inom området design/arkitektur samt för möbelbranschens utveckling genom uppdrag för Sveriges Regering, sakkunnig på Kulturdepartementet, ordförande i Sveriges Arkitekters inredningsakademi och styrelseledamot i inredningsföretaget Svenskt Tenn.