Denna sida använder sig utav cookies.  Genom att fortsätta surfa på vår webbplats ger du ditt godkänannde. Läs gärna mer här.


Jag förstår

INNOVATION SQUARE

Innovativ Form och Teknik för internationell konkurrenskraft

 

Interior Cluster Sweden, Science Park Borås och Svenska Mässan bjuder in till utmaningen
INNOVATION SQUARE – nytänkande – imageskapande – producerbart – uttrycksfullt. 

 

Är du formgivare eller möbelproducent och har en nytänkande, imageskapande, uttrycksfull idé? Med INNOVATION SQUARE vill vi hitta innovativa produktidéer som kan lyfta möbel- och inredningsbranschen och stärka Sveriges roll på den internationella marknaden. 

Startskottet för utmaningen går den 29 augusti på mässan Trä & Teknik i Göteborg. Kom och träffa oss på mässan för att höra mer. Ni träffar oss i Interior Clusters monter D02:12.

 

Den 29 augusti ges en inspirerandeserie seminarieserie som vänder sig till formgivare och producenter under samlingsrubriken "Innovativ form och teknik för internationell konkurrenskraft".

Låt Dig inspireras av bland andra:
Glen Barlow, Volvo Global Product Design
- Fredrik Färg från Färg & Blanche om formgivning i trä
- Martin Johansson VD Stolab om teknik och produktion
- Kerstin Johansen, docent på Linköpings universitet, om integrerad produkt och
  produktionsutveckling
- Robin Ljungar från TMF, om hållbar möbeldesign i trä
- Ytterligare gäster som bidrar till att skapa en inspirerande bakgrund till tävlingen.

 

Under dagen utlyser vi INNOVATIONS SQUARE där utvalda deltagare ges möjlighet att bli en del av en kampanj, som presenteras för den internationella marknaden från 2020.

 

Alla inkomna idéer kommer att bedömas av en jury, sista anmälningsdag är 31 januari 2019. Under två år ges de utvalda idéerna möjlighet att inspireras tillsammans med juryn, möbelproducenter och maskinleverantörer för att vidareutveckla och förverkliga sina designidéer. innovation square pågår fram till Trä & Teknik 2020, då en gemensam kollektion med nya objekt, produkter och innovationer presenteras för branschen i ett seminarieprogram samt på en egen utställning på mässan.

 

Nyfiken på INNOVATIONS SQUARE, välkomna till Göteborg den 29 augusti så får du veta mer.


 

Varför denna utmaning? 

Möbelindustrin och svensk formgivning står inför spännande utmaningar och förändringar. Det finns en rad faktorer som driver detta såsom mer medvetna konsumenter och inköpare, nya upphandlingsvillkor, ny teknik och digitalisering som möjliggör ny form och produktion samtidigt som nya cirkulära affärsmodeller ändrar spelreglerna och skapar en ny typ av lönsamhet. Alldeles för få möbelproducenter tar ut svängarna i detta landskap och förnyar sig. Nu vill vi utmana och inleda en ny era inom svensk möbelindustri, göra den ledande med nya innovativa lösningar och cirkulära möjligheter. Vi tror att formgivare spelar en nyckelroll i att hitta nya möjligheter med hjälp av dagens tekniska lösningar, att från början formge på ett smartare sätt så att möbler utstrålar kvalitet och hållbarhet, är attraktiva, lever länge, får nytt liv i andra former och kan produceras smart.  Ambitionen är att samverka för att nå internationell konkurrenskraft, ny kostnadsbild och nå ut via nya kanaler.

 

Utmaningen syftar också till att stärka svensk design-, möbel- och inredningsindustri, tillväxt i hela värdekedjan. Stärkt näringsliv och kulturella näringar stärker landsbygden och skapar intresse för branschrelaterade utbildningar.

Mer info
Bakgrund
Information